"W spiżarni" w ramach programu "Całym rokiem zdrowo i kolorowo"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
14 marca 2019
W spiżarni na półkach zapasów bez liku,
Sa dżemy, kompoty, złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach i grzybki suszone,
Są główki kapusty, ogórki kwaszone.
A gdy będzie w zimie tęgi mróz na dworze,
Zapachnie nam lato, gdy słoik otworzę.( W spiżarni, M. Kownacka)
 
Tak było dzisiaj W MOCARNEJ SPIŻARNI, w ramach programu: CAŁYM ROKIEM ZDROWO I KOLOROWO.
 

Podczas spotkania zostaliśmy zapoznani z możliwościami przetwarzania warzyw i owoców oraz użyciu ich do różnych potraw. Poznaliśmy sposoby wykonywania warzywnych przetworów, podczas których wykazywaliśmy się pomysłowością oraz twórczym działaniem. Mogliśmy samodzielnie "zakisić" ogórki, "zamarynować" dynię czy paprykę.

 Podczas spotkania została przedstawiona nam Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży obowiązujaca w 2019 roku. Dostaliśmy zalecenia, które będziemy stosować aby być zdrowym.

Na zakończenie dnia "W Mocarnej spiżarni" aby nasz  organizm sprawnie i zdrowo funkcjonował,  udaliśmy się na szkolną stołówkę, gdzie pod kierunkiem nauczycieli i wychowawców wykonaliśmy smaczne, a przede wszystkim zdrowe sałatki.

Galeria zdjęć